top of page

Komponistomtale
BrassWind 2023

Frode Alnæs

 

Frode Alnæs regnes som en av Norges beste gitarister og er en av våre mest suksessfulle låtskrivere og artister. I 40 år har han gledet et stort publikum gjennom sin musikk, spilleglede og sitt smittende humør.

Frode Alnæs er kjent som gitarvirtuosen, «sjefen» og opphavsmann til samtlige av låtene til bandet «Dance With A Stranger», som ble en av norsk pophistories store suksesser. Han har gitt ut seks soloplater i eget navn, den siste «Mine venner i nøden» kom i 2023. Hele åtte album har han gitt ut med «Dance With A Stranger», og han har medvirket som låtskriver og gitarist på mer enn 150 album i inn- og utland.

Frode har levert en rekke bestillingsverk til ulike festspill og festivaler. Han er også en etterspurt solist med orkestre, storband, kor, korps og band, både som gitarist og sanger. Han har skrevet både musikaler og opera, og nylig gjestet han 60 kulturhus over hele landet med sin kritikerroste solo konsertforestilling «Min dans med strenger». Frode er også kjent for sine programlederroller på TV og i ulike kultur- og næringslivsarrangement. Frodes lange og eventyrlige musikalske livsreise har gitt ham mye heder og ære, blant annet tre Spellemannspriser.

 

Margie Sutherland Antrobus

 

Margie Sutherland Antrobus er utdanna i utøvande musikk (baryton og euphonium), musikkvitenskap og musikkpedagogikk, og har arbeidd som musikar sidan 2003. Ho vaks opp på Manger, nærare bestemt på Manger folkehøgskule, og arbeider no som assisterande rektor og lærar på skulen. Ho er for tida fast dirigent for Flesland musikklag og ambassadør for Yamaha.

 

Martin Arnold

 

Martin Arnold er en kanadisk komponist av eksperimentell musikk. Musikken hans har blitt mye fremført og fremført av velkjente ensembler, blant annet BBC Scottish Symphony Orchestra. Arnold studerte ved University of Alberta, Banff Center for Arts and Creativity og var gjestestudent ved Royal Conservatory of The Hague. Han fullførte en doktorgrad ved University of Victoria i 1995. 

Arnolds musikk er preget av en følelse av dislokasjon og diskontinuitet, effekter som skapes ved hjelp av atonale melodier og nye kombinasjoner av instrumenter og klangfarger. Det er generelt sakte tempo og preget av en drivende, retningsløs kvalitet, som han kaller "slack". 

Lyden av Arnolds musikk er også påvirket av hans vidtrekkende interesser for musikk utenfor sfærene til eksperimentell og klassisk musikk, som middelalderpolyfoni, progressiv rock fra 1970-tallet, jazz-loungemusikk og skotsk folkemusikk. 

 

Anna Berg

 

Anna Linh Nguyen Berg er en norsk vietnamesisk komponist fra Kolbotn, Norge, med base i Paris og Oslo. Berg har en bachelorgrad i komposisjon fra Norges musikkhøgskole (2017-2021), og en mastergrad i komposisjon fra Norges musikkhøgskole og konservatorium National Supérieur de Musique et de Danse de Paris (2021-2023).

I katalogen hennes finner du verk for et bredt spekter av ensembler som symfoniorkester, strykeorkester, sinfonietta og kor, i tillegg til verk for mindre konstellasjoner som strykekvartett, duoer og soloer. Hun lager også musikk for film og dans. 

Bergs verk fremføres jevnlig på konserter og festivaler i Norge, Norden og Europa, blant annet på Ultima, Festspillene i Bergen, Arctic Chamber Music Festival, International Rostrum of Composers, Norland Musikkfestuke og Ung Nordisk Musikk. Verkene hennes er fremført av noen av Norges mest fremtredende musikere og ensembler, som Guro Kleven Hagen, Amalie Stalheim, Eivind Ringstad, Arctic Philharmonic, Ensemble Allegria og Ensemble Ernst.

Bergs musikk har klang og eleganse som sentrale tema. Hun vil at hvert av hennes stykker skal skape sitt eget språk og er opptatt av hvordan struktur, form og lag i musikk påvirker lytterens oppfatning av helheten.

I 2019 grunnla Berg Ensemble 3030, et samtidsmusikkensemble med base i Oslo. Hun er medlem av Den Norske Komponistforening, Norsk komponistforening.

 

Morten Bergendahl

Morten Bergendahl er født i Oslo i 1975 og startet som syvåring å spille piano. Etter hvert begynte han også å spille trompet, og siden også trommer. Bergendahl gikk ut fra Foss Videregående Skole 1994, og beveget seg inn i Oslos musikkmiljø. Han er i dag fast pianist i Heimevernet, og sitter i Ett Fett Storband på Lillestrøm. I Sørkedalen Brass spiller han fast trommer. Bergendahl er en ivrig komponist, og tilbringer store deler av sin fritid til å skrive og arrangere musikk.

 

David Bowie

 

David Bowie var en britisk sanger, musiker og skuespiller. Bowies karriere var preget av brå forandringer. Med utpreget sans for teatralske effekter framstilte han forskjellige typer og skapte myter om sin egen person. Også musikalsk arbeidet han med ulike stilarter innen pop og rock, og han viste stor evne til å fange opp nye trender og gi dem sine eget uttrykk.

Han singledebuterte som soloartist i 1966, fikk sin første hit i 1969 med Space Oddity og fikk sitt store gjennombrudd i 1972, da han framsto som den androgyne glamrockeren «Ziggy Stardust» og hadde et sceneshow som var preget av outrerte kostymer.

Brian Eno bidro til de tre synth-pregede albumene fra 1977–1979 som kalles Berlin-trilogien. Hans mest solgte album er det dansbare Let's Dance (1983). Sammen med rockebandet Tin Machine ga han ut studioalbum i 1989 og 1991, som begge fikk dårlig kritikk. På 1990-tallet eksperimenterte Bowie med både elektronika, grunge, dance og hiphop, men beholdt likevel sine trofaste fans.

 

Lisa Braathen

 

Lisa Braathen har studert komposisjon ved Griegakademiet og har gått videre til en master i Music for Motion Pictures and Contemporary Media ved the Film Scoring Academy of Europe i Bulgaria. Braathens Short Stories (2022) er skrevet til Omlyd og skal urfremføres på brasswind festivalen. Stykket består av tre korte satser.

 

Emil Kristoffersen Børø

 

Børø er ein trompetist og komponist som kjem frå Hitra i Sør-Trøndelag. Han starta karriera si som kornettist i Strand Skolekorps, og spelte etter kvart med Frøya Janitsjar, Strindheim Musikkforening og Trøndelag Ungdomskorps. I dag speler han trompet i Dragefjellets Musikkorps og Ung Symfoni. Han fekk sine fyrste komposisjonstimar med Maciej Karpinski i 2005, før han studerte komposisjon under Rune Rebne på Toneheim FHS i 2008. Han tok bachelorgrad ved Griegakademiet våren 2013, der han studerte komposisjon under Morten Eide Pedersen. Han jobbar no som frilans komponist, arrangør, messinginstruktør og dirigent. Han har fått bestillingar frå mellom anna Norsk Hornklubb, Ungdomssymfonikerne i Nord-Trøndelag, Sotra Vest/Midtre Sotra Skolekorps, Bergen Filharmoniske Orkesters hornkvintett og Ung Symfoni.

 

Haldis Bårdsen

 

Haldis Bårdsen er en allsidig trombonist, komponist og sanger. Mange kjenner Haldis fra kulturskolen, fra korps og fra mangfoldige musikalske prosjekt i ulike sjangre.

James Clapperton

 

James Clapperton ble født i Aberdeen, Skottland 1968. Han bor i dag på Aukra på Vestlandet hvor han har en lærerstilling. Clapperton har doktorgrader i musikk fra Sussex University og russiske studier fra Edinburgh University. Han studerte komposisjon hos Philip Grange, Anthony Gilbert og Harrison Birtwistle. Siden 1988 har han opptrådt mye som pianist og har en spesielt aktiv karriere i Norge og Russland. Fra 1998-2002 underviste han ved Griegakademiet i Bergen og var kunstnerisk leder for samtidsmusikkfestivalen Music Factory i Bergen.

James Clapperton har jobbet med forskjellige ledende komponister inkludert John Cage, Brian Ferneyhough, Horatiu Radulescu og Salvatore Sciarrino.

Som komponist har han hatt glede av opptredener av BBC Scottish Symphony Orchestra, Endymion Ensemble, Steven Osborne, Tawain Chamber Orchestra og London Philharmonia. 

 

Roger Cichy

 

Roger Cichy er en amerikansk komponist i verdensklasse kjent for å ta immateriell erfaring og følelser, og gjøre dem om til minneverdige musikalske verk. Hans komposisjoner søker å skildre ting som den sakte voksende fremdriften av daggry, den kaotiske, ukontrollerte naturen til pandemonium, og den grasiøse, lyriske bevegelsen til en sanddyne. Inneholdt i verkene hans er de musikalske beskrivelsene av oppdagelsen av Titanic, den emosjonelle atmosfæren av ære og stolthet ved U.S. Air Force Academy, og den alt-inspirerende majesteten til Colorados Pike Peak. 

Rogers bakgrunn som musikkpedagog spiller en stor rolle i hans komposisjoner. Han har en Bachelor of Music og Master of Arts in Music Education fra Ohio State University og har ledet college-band ved Iowa State University og University of Rhode Island. Musikalske påvirkninger i Cichys karriere inkluderer Edward Montgomery, Marshall Barnes og Joseph Levey som han studerte med ved Ohio State University. Cichys musikk er spilt inn av velrennomerte ensembler som North Texas Wind Symphony, United States Air Force Band, Rutgers Wind Ensemble og University of Georgia Wind Symphony. 

 

Simon Dobson

 

Simon Dobson er en prisvinnende komponist, dirigent, multiinstrumentalist og produsent. Hans arbeid som hoveddirigent og arrangør med det London-baserte Parallax Orchestra har ført ham til å dirigere kritikerroste utsolgte show med rocke- og metalband i prestisjetunge Royal Albert Hall, og studio- og arrangørarbeidet hans med samme antrekk har ført til at han har jobbet på mange album omtalt i Storbritannias topp 40, inkludert det nylige albumet 'AMO' av Bring Me The Horizon som nådde UK nr. 1 i januar 2019. Simon påtar seg også dirigentoppgaver med Southbank Sinfonia og Heritage Orchestra.

Simon jobber mye som orkesterarrangør og ved siden av å skrive (og ofte fremføre) musikk for messing og strykere med nesten 40 plater til dags dato, skriver Simon jevnlig for Londons Heritage Orchestra og Amsterdams berømte Metropole Orkest.

Simon begynte sin karriere som komponist, og etter å ha studert med stipend ved Royal College of Music i London, har Simon jobbet for etter besttillinger de siste femten årene. Arrangementene hans har blant annet blitt fremført på Proms. Verkene hans for blås og messing har blitt fremført utallige ganger rundt om i verden, og ga ham tre British Composer Awards (BASCAs), sist i 2018 for hans verk The Turing Test. Simon fortsetter å flytte grenser innenfor messing- og vindmusikk og skriver klassisk samtidsmusikk og konserter som utfordrer både spillere og publikum over hele verden.

 

Kjell Flem

 

Kjell Flem er født i Ålesund 1943. Han studerte først ved Oslo og Bergen Musikkonservatorier til Kantoreksamen. Han debuterte på orgel i 1968 og mottok da Statens kunstnerstipendium for videre studier ved Sibelius Akademiet i Helsinki, Finland. Der studerte han orgel hos Enzio Forsblom og komposisjon hos Einar Englund og Einojuhani Rautavaara. Senere var han stipendiat ved St. Olaf College, Minnesota og Northern Illinois University i U.S.A. hvor han avla henholdsvis Bachelor of Music Degree og Master of Music Degree i teori og komposisjon. Da han bodde i U.S.A. var han solist i Rachmaninovs Klaverkonsert nr. 2 med St. Olaf Symphony Orchestra. Han har gitt flere orgelkonserter som har vært kringkastet i Norge, Finland og U.S.A.

I 1986/87 var han i Japan og forsket i Japans samtidsmusikk på et stipendium fra Japan Foundation. Mens han oppholdt seg i Japan studerte han også komposisjon hos en av de fremste komponistene i Japan, Akira Miyoshi, som da var president for det kjente musikkakademiet, Toho Gakuen School of Music i Tokyo. Akira Miyoshi arrangerte en konsert hvor Haiku Sounds og Metal Structures ble framført på skolen våren 1987.

 

Svein H. Giske

 

Svein H. Giske (f. 1973) er fra Ålesund og studerte trompet og komposisjon ved Griegakademiet og har jobbet i Sjøforsvarets musikkorps siden 1996. Giske jobber også i mange sjangre og ensembletyper som trompetist og dirigent. Han er for tiden musikalsk leder for Krohnengen Brass Band og Askøy Brass Band. I åtte år hadde han samme rolle i Dragefjellets Musikkorps.

Han har komponert og arrangert mye musikk for korps og blåsere. Alle de profesjonelle korpsene i Norge har spilt titler av Giske og innenfor brassband er han etterspurt både i Norge, i Storbritannia og på kontinentet. Mest kjent er han kanskje for verket Goldberg 2012 som er mye spilt i konkurranser både her hjemme og i europeisk sammenheng. Giske er mye brukt som dommer i konkurranser, både i lokal og nasjonal sammenheng.

 

Tor-Erik Hellesen

 

Tor-Erik Hellesen (1979), opprinneleg frå Florø, no busett på Søfteland i Bjørnafjorden kommune. Han studerte komposisjon på Griegakademiet (02-10) og avla mastergrad i 2010.

Hellesen sin musikk har vore framført både nasjonalt og internasjonalt, og vert publisert på NB-noter. Hellesen har lang erfaring som komponist og musikar i den kunstmusikalske sjangeren og i andre sjangrar.

 

Henrik Hellstenius

 

Henrik Hellstenius er en norsk komponist og professor ved Norges musikkhøgskole. Han startet som jazzpianist og tok mellomfag i musikk ved Universitetet i Oslo. Hellstenius tok senere kandidat- og diplomeksamen i komposisjon ved Norges musikkhøgskole, med Lasse Thoresen, Olav Anton Thommessen og Bjørn Kruse som lærere. Deretter studerte han komposisjon med komponisten Gérard Grisey ved Conservatoire Supérieur i Paris. I tillegg har han studier i computerstøttet komposisjon ved IRCAM i Paris.

Hellstenius' virke som komponist dekker et bredt spekter: opera, kammermusikk, orkesterverker, elektroakustisk musikk og musikk for teater, film og ballett. Hans verker har vært fremført i alle nordiske land og blant annet Russland, Australia, USA, Canada, Storbritannia og i Frankrike. Hans musikk har blitt fremført flere ganger ved Nordiske Musikkdager og ULTIMA Oslo Contemporary Music Festival i samarbeid med ensembler som Cikada, Oslo Sinfonietta, BIT20 Ensemble og Ensemble Court Circuit.

Hellstenius fikk Edvard-prisen i klassen musikk til annen kunstart for Sera i 2000 og Spellemannprisen 2021 i klassen TONOs komponistpris for Henrik Hellstenius: Past & Presence utgitt av Tora Augestad. Han ble også nominert til Spellemannprisen i 2016 i klassen samtid for Ophelias: Death by Water Singing.

 

Craig Farr

 

Craig er født i 1975 i Hertford, England. Han bur i Bergen der han har fast jobb som slagverkar i Forsvarets Musikkorps Vestlandet. Han har studert komposisjon ved Griegakademiet.

Komposisjonane hans har vorte fremførte ved blant anna Festspela i Bergen, Durham Brass Festival, Avgarde, Borealis og BrassWind.

 

Charles Ives

 

Charles Ives var en amerikansk komponist. Som komponist var han nesten helt upåaktet i sine mest produktive år, fra rundt 1900 til første del av 1920-årene. I 1960- og 1970-årene kom et gjennombrudd for hans musikk som gjorde at han betraktes som en av USAs mest betydelige komponister.

Ives studerte ved Yale University og arbeidet i forsikringsbransjen frem til 1929. Hans musikalske gjennombrudd i siste halvdel av 1920-årene hang ikke minst sammen med at Ives i sin isolerte komponisttilværelse foregrep flere sentrale komposisjonsprinsipper i etterkrigstidens musikk; hans musikk er sterkt ukonvensjonell og eksperimenterende. Han brukte blant annet atonale og polytonale prinsipper, clusterteknikker og kvarttoner, kompliserte rytmiske strukturer ved bruk av polymetrikk og polyrytmikk, og føyde ofte dette sammen med salme-, marsj- og populærmelodier til et collageaktig hele.

 

Ellen Lindquist

 

Musikken til den amerikansk-nederlandske komponisten Ellen Lindquist har blitt fremført over hele verden. Lindquist finner inspirasjon i oppdagelsen av unike lydverdener og trives med samarbeid, med dans, teater, poesi og performancekunst. Tidligere oppdrag spenner fra solo- og kammerverk til kor- og orkesterverk, og hun jobber nå met et nytt bestillingsverk til Trondheim Symfoniorkester. Nyere prosjekter er gjerne site-specific/site-sensitive verk i landskapet, som for eksempel den tverrfaglige samarbeid Trehagen (2022) som var laget til Reins kloster skogen, for Trondheim Voices, flettekunst og keramisk slagverk (spilt av Owen Weaver og Tor Haugerud). Lindquist fikk både sin MA og PhD i komposisjon fra New Yorks Stony Brook University, hvor hun også har undervist. I tillegg har hun undervist på Gotland School of Music Composition i Sverige, og har siden 2013 vært gjesteforeleser i komposisjon på NTNU. Hun bor med familien på en gård på Fosen-halvøya, nær Trondheim. En dyp respekt for og kjærlighet til den naturlige verden gjenspeiles i hennes arbeid.

 

Paul McGhee

 

Paul McGhee ble født i Corby, Northamptonshire i 1980. Han begynte å spille Tuba i en alder av 13 og begynte i Youth Brass 2000 og Travelsphere Holidays Band, hvor han spilte på noen av Europas mest kjente arenaer. Paul studerte komposisjon ved Royal Welsh College of Music and Drama med Andrew Wilson-Dickson. Mens han studerte der vant han en rekke komposisjonspriser, og var en av fire komponister valgt ut til RNCM Festival of Brass Young Composers-prisen på festivalen i 2006.

Siden han ble uteksaminert har musikken hans fortsatt å bli spilt over hele verden på konserter, konkurranser og festivaler blant annet RNCM Festival of Brass, Arcomis Brass Festival, Cardiff Festival of Brass og BrassWind.

I 2010 ble hans første pliktnummer, 'Waiting for a Pain Hit!??!!?', brukt ved det sveitsiske nasjonale brassbandmesterskapet i Montreux. I 2012 vant han European Composers-konkurransen i Rotterdam med sitt stykke, "Lullaby". I 2014 og 2016 mottok han prisen for beste nye komposisjon/arrangement ved Brass in Concert for sine verk, "Monet on the Embankment" og 'Pandemi 1349'. Både i 2013 og 2014 var han en av finalistene i kategorien Brass Band/Wind Band ved den prestisjetunge British Composer Awards (BASCA) for verkene «His Sympathy» og «Kjeden».

 

Erik Morales

 

Erik Morales er en amerikansk komponist, dirigent og trompetist. Han har komponert bestselgende musikk for mange typer sjangre inkludert klassisk og jazz. Med over hundre og femti publikasjoner omfatter hans musikalske verk et stort utvalg stiler, inkludert verk for blåse-, orkester-, jazz- og kammerensembler, og har vært en del av fremtredener over hele verden. Han studerte komposisjon ved Florida International University, og fullførte sin bachelorgrad ved University of Louisiana, Lafayette i 1989.

Hans komponistkarriere begynte kort tid etter endt utdanning fra videregående skole i Sør-Florida da hans tidligere dirigent tilbød å betale ham for å arrangere musikk. Dette førte til flere musikkarrangerende jobber og åpnet dører til den pedagogiske musikkforlagsbransjen. I 2002 signerte Mr. Morales en eksklusiv kontrakt med FJH Music Company for sine pedagogiske blåse- og strykeverk. Med trompet som sitt primære instrument, har Mr. Morales gitt et betydelig bidrag til trompetmusikk-repertoaret.

 

Ludovic Neurohr

 

Ludovic Neurohr er en sveitsisk komponist. Han begynte å spille kornett i en tidlig alder med landsbyens Brass Band "La Marcelline" og studerte med Géo-Pierre Moren fra 1995 til 2002. Han har mange ganger vunnet priser under regionale og nasjonale solokonkurranser. 

 Han studerte musikk ved "Tibor Varga Music Academy" i Sion fra 2003 til 2007 i klassen til Claude-Alain Barmaz. Han fullførte en BA i 2007 med toppkarakterer, samt oppnådde diploma i musikkteori. Han studerte også piano i tre år samt orkestrering og kammermusikk.

 I september 2007 utvidet Ludovic Neurohr sin musikalske kunnskap ved å studere komposisjon i Manchester (UK) ved den berømte School of Media, Music & Performance ved Salford University. Han oppnådde sin MA med utmerkelse i 2008. Han studerte filmmusikk, populærmusikk og brassband med Dr Robin Dewhurst, Dr Alan Williams, Dr Tim Warner og Professor Peter Graham. I løpet av studiene vant Ludovic Neurohr "Kirklees Composer Contest 2008", noe som gjorde det mulig for ham å jobbe med forlagene med samme navn, basert i Brighouse, Yorkshire. I 2009 ble Ludovic tildelt andreprisen på "European Composer Contest" i Ostende. 

 

Ottorino Respighi

 

Ottorino Respighi var en italiensk operakomponist, verdenskjent for en rekke symfoniske dikt og orkestersuiter. Respighi var fra 1913 lærer ved Santa Cecilia-akademiet i Roma, direktør fra 1924 til 1926. Han er kjent for en rekke programmatiske orkesterverker, blant annet Fontane di Roma (Romas fontener, 1917) og Pini di Roma (Romas pinjer, 1924). Han skrev også ni operaer, balletter, større korverker og kammermusikk.

Som komponist var Respighi nærmest senromantiker med tilknytning til impresjonismen. Han var en virtuos og fantasifull instrumentalist.

 

Andreas Heier Røe

 

Andreas Heier Røe (tidlegare Lien Røe, fødd 1980 på Tynset) er utdanna slagverkar og korpsdirigent frå Norges Musikkhøgskole og Griegakademiet i Bergen. Han har vikariert med fleire av Noreg sine framste profesjonelle orkester og ensemble, i tillegg til fleire år som slagverkar i både Manger Musikklag og Eikanger-Bjørsvik Musikklag. Han har vore både instruktør og musikalsk leiar ved ei rekkje sumarkurs i regi av NMF. Som komponist og arrangør har han ein allsidig produksjon som spenner frå originalskrivne verk, via musikk for NMF sine gule sumarkurs, til arrangement av diverse film- og populærmusikk. Dei seinare åra har han tatt flygeleiarutdanning gjennom Avinor, og jobbar for tida som flygeleiar på Flesland.

 

Frederick Schjelderup

 

Fredrick Schjelderup vaks opp på Sandsli utanfor Bergen. Han starta som slagverkar i det lokale skulekorpset, og fortsatte vidare i andre ensemble som band, brassband, og ulike ungdomsorkester. Frå 2007-2017 var han aktiv som slagverkar for det verdskjende brassbandet Eikanger-Bjørsvik Musikklag. Bakgrunnen hans frå brassband-miljøet er noko som speglar seg i virket hans som komponist. 

Schjelderup starta å komponera då han var musikkelev ved Bergen Private Gymnas. I løpet av denne perioden mottok han Chess-stipendet (Kategori D, komposisjon) delt ut av Norges Musikkorps Forbund. Same år skreiv han også bestillingsverket Oi Oi Festivalen ved Festspillene i Bergen. 

Den musikalske utdanninga hans haldt fram på Manger Folkehøgskule, der han tok timar med Torstein Aagaard-Nilsen (2009-2010). I 2014 fullførte han bachelorgraden i komposisjon ved Griegakademiet, under leiing av Morten Eide Pedersen. Som ein del av graden tok han også direksjon under Harald Eikaas, Tom Brevik og Haldis Rønning. Undervegs i studia vart musikken hans framført i ulike delar av landet. I 2012 vart stykket Courage plukka ut til å bli framført av Bit20 under Borealis-festivalen. 

Dei siste åra har Schjelderup skrive fleire bestillingsverk til nokre av dei mest kjende korps i verda som Eikanger-Bjørsvik Musikklag, Black Dyke Band, Brassband Bürgermusik Luzern, samt soloverk til Glenn van Looy og Joseph Cook. Fleire av verka hans har vorte plukka ut som pliktnummer under diverse korpskonkurransar i Europa.

Musikken hans vart nominert til “Årets verk” og “Årets gjennombrot” under Musikkforleggerprisen i kategorien “Klassisk/samtidsmusikk” i 2019, 2021 og 2022. 

Han jobbar i dag aktivt som komponist, arrangør og dirigent.

 

Dmitri Shostakovich

 

Dmitrij Sjostakovitsj var en russisk komponist. Han var også kjent som en fremragende pianist.

Sjostakovitsj var særdeles produktiv og allsidig. Han regnes som den største symfonikeren i det 20. århundret. I tillegg til sine 15 symfonier og seks solokonserter, komponerte han kammermusikk, piano- og vokalmusikk, scenemusikk og filmmusikk. Sjostakovitsjs liv og virke utfoldet seg innenfor Sovjetunionens politiske rammer. Dette kom til å prege både hans musikk og hans kunstneriske virksomhet i videre forstand.

Sjostakovitsjs tonespråk befinner seg hovedsakelig innenfor en tradisjonell dur-/molltonalitet, selv om han også har musikk der tonalitetens grenser tøyes. Som helhet byr musikken hans på et emosjonelt mangfold, som formidler både det dypt tragiske og intenst dramatiske, det sarkastiske og parodiske, det lette og muntre. Sjostakovitsjs musikk har etter hans død beholdt sin plass på det internasjonale konsertrepertoaret.

 

Michael Sweeney

 

Michael Sweeney er en prisvinnende amerikansk komponist og musiker. Sweeney studerte musikk og komposisjon ved Indiana University Bloomington. Han har undervist fem år på offentlige skoler i Ohio og Indiana, hvor han underviste i mange konsert-, jazz- og marsjprogrammer for elever fra barneskolen til videregående.

Siden 1982 har han jobbet heltid for Hal Leonard Corporation og er for tiden direktør for Band Publications. I tillegg bidrar han som komponist og arrangør. Sweeney er spesielt kjent for sitt forfatterskap på yngre nivåer for konsert- og jazzband, og har over 500 publikasjoner. Verkene hans vises på en rekke statlige konkurranselister, og musikken hans fremføres jevnlig over hele verden.

Wadada Leo Smith

Ishmael Wadada Leo Smith er en amerikansk trompetist og komponist, som hovedsakelig arbeider innen kreativ musikk. Han var en av tre finalister for 2013 Pulitzer Prize for Music for Ten Freedom Summers, utgitt i 2012. 

Smith begynte å spille trommer, mellofon og fransk horn før han slo seg til ro på trompeten. Han spilte i forskjellige R&B-grupper, og i 1967 ble han medlem av AACM og grunnla Creative Construction Company, en trio med Leroy Jenkins og Anthony Braxton. I 1971 dannet Smith sitt eget plateselskap, Kabell.  Han dannet også et annet band, New Dalta Ahkri, med medlemmer som Henry Threadgill, Anthony Davis og Oliver Lake.

På 1970-tallet studerte Smith etnomusikologi ved Wesleyan University. Han spilte igjen med Anthony Braxton, i tillegg til å spille inn med Derek Bailey's Company. På midten av 1980-tallet ble Smith Rastafarian og begynte å bruke navnet Wadada.

I tillegg til trompet og flygelhorn, spiller Smith flere verdensmusikkinstrumenter, inkludert koto, kalimba og atenteben (ghansk bambusfløyte). Han har også undervist på kurs i instrumentproduksjon. Hans komposisjoner bruker ofte et grafisk notasjonssystem han kaller "Ankhrasmation", som han utviklet i 1970.

 

Kari Beate Tandberg

Kari Beate Tandberg er utdannet komponist og pianist fra Norges musikkhøgskole med PhD gjennom det nasjonale forskningsprogrammet Kunstnerisk Utviklingsarbeid fra 2007. Som komponist og i sitt forskningsarbeid har hun vært opptatt av hvordan synsinntrykk og visuelle impulser kan danne grunnlag for et klanglig, musikalsk uttrykk. Musikken hennes er framført av bl.a. Kringkastingsorkesteret, Det norske kammerorkester, Det norske blåseensemble, Ensemble Ernst, Cikada Strykekvartett og Nordic Voices. Den har blitt spilt i Japan, Tyskland, Skandinavia og er overført i NRK. I 1995 fikk hun 1. pris i den internasjonale Fanny Mendelssohn-konkurransen. Kari Beate Tandberg har mottatt en rekke stipend, deriblant Statens kunstnerstipend. Hun har vært representert under Nordiske Musikkdager (NMD), Ung Nordisk musikk (UNM) og European Contemporary Composers Orchestra (ECCO). Hennes album Modes and Moves med egne verk kom i 2016.

I tillegg til å arbeide som komponist, underviser Tandberg i musikk på videregående skole, der hun også benyttes som akkompagnatør. Hun har hatt en rekke styre- og komitéverv for NKF, TONO, UNM, NoTAM, Komponistenes Vederlagsfond m.fl.

13. januar 2023 var Kari Beate Tandberg både komponist og kurator på konsert med Kringkastingsorkesteret (KORK), som urframfører Dét for kontrabass og orkester samt orkesterverket Fabel.

 

Kristine Tjøgersen

 

Kristine Tjøgersen er en norsk klarinettist og komponist innen samtidsmusikk.

Hun har en mastergrad innen komposisjon ved Anton Bruckner Universitet i Linz i Østerrike og en mastergrad i klarinett ved Norges musikkhøgskole. Hennes kompoisjoner er blant annet blitt framført av Ardittikvartetten, Ensemble Recherche, Ensemble Aventure, Bruckner Orchester Linz, Stavanger symfoniorkester, BIT20 Ensemble og Oslo Sinfonietta. Hun har mottatt flere komponistpriser, blant annet Arne Nordheims komponistpris i 2020, årets verk fra Norsk Komponistforening for verket Piano Concerto i 2021 og årets utvalgte verk fra International Rostrum of Composers for Between Trees i 2022. 

 

UnHeard (komponistgruppe)

 

UnHeard er et kollektiv av komponister, dirigenter og instrumentalister med base i Manchester, England. Deres hybridiserte elektroniske og akustiske konserter bygger bro mellom klassisk musikk, populærkultur, myter, interaktive medier og mer. Målet vårt er å skape en nyskapende blanding av disse påvirkningene, samt crossover mellom publikum. Kollektivet bringer også klassisk samtidsmusikk til nye og forskjellige felt gjennom samarbeid med forskere, akademikere og filmskapere. UnHeard begynte som Royal Northern College of Music sin «New Music Society», og RNCM UnHeard-gruppen er fremdeles en egen enhet. The UNHEARD HYBRID ORCHESTRA hadde sitt utspring fra det samfunnet som sin prestasjonsfløy – som bringer spillere fra hele skolen sammen for å få en så bred og samarbeidende opplevelse av samtidsmusikk som mulig. Både Orkesteret og UnHeard har nå utvidet seg til å bli uavhengige utøvere, selv om de opprettholder nære bånd til RNCM og fortsetter å samarbeide med noen av dets beste musikere fra alle skoler og avdelinger.

 

Terje Viken

 

Helt siden de tidlige tenårene har jeg drømt om å spille i et stort symfoniorkester. I 1991 ble jeg hovedperkusjonist i Bergen Filharmoniske Orkester og dette startet min reise som musiker. De store klassikerne - Beethoven, Sjostakovitsj, Mahler - blant andre komponister av stor substans, er fortsatt like fantastiske og viktige for meg i dag i min nåværende jobb som medrektor perkusjonist i Oslo Filharmoniske Orkester, hvor jeg har vært de siste 25 år.

Jeg liker å spille kammermusikk, har opptrådt som solist med flere orkestre og deltatt på en rekke festivaler. Hvert år underviser jeg på sommerkurs med Norges Ungdomsorkester.

Som tenåring og senere som student ved Norges musikkhøgskole oppdaget jeg samtidsmusikken. Flere komponister gjorde et enormt inntrykk på meg, og inspirerte min egen kompositoriske kreativitet. Min virksomhet som komponist har blomstret de siste årene med nye stykker av meg fremført av store musikere og utgitt av Norsk Musikkforlag og NB noter.  Jeg får fortsatt gåsehud nesten hver uke på jobben. Å være engasjert i musikk på daglig basis - spille, komponere og lytte - gjør livet mitt rikt og fargerikt.

 

Knut Vaage

 

Knut Vaage (f. 1961) er busett i Bergen og livnærer seg som komponist. Han har utdanninga si i klaver og komposisjon frå Griegakademiet i Bergen. Vaage har vore aktiv innanfor fleire stilartar, men med hovudvekt på improvisasjons- og samtidsmusikk. Han har i fleire prosjekt utforska grensene mellom improvisasjon og komposisjon. Utvikling av eit hybrid akustisk/elektronisk lydbilde er eit anna viktig tema i hans musikk, og han har deltatt i mange samarbeid mellom ulike kunstformer. Vaage sin produksjon spenner frå symfoniske verk og opera, til solostykker. Musikken hans er ofte framført på konsertar og festivalar i inn- og utland, bl.a. på Festspillene i Bergen, Ultima, Borealis, Ilios, Grec Festival (Barcelona), Prague Spring Festival, Nordiske Musikkdager i Stockholm og Reykjavik, og i Carnegie Hall. Han har hatt fullskala operaoppsetjingar på Den Norske Opera & Ballett, Ultimafestivalen, DNS i Bergen og NOSO i Tromsø, og i utlandet på Phalztheater, Stadttheater Giessen, Theatre National Luxembourg (TNL) og ved Armel Opera Festival i Ungarn.

 

Torstein Aagaard-Nilsen

 

Torstein Aagaard-Nilsen er komponist, men jobbar også som dirigent, undervisar og førelesar. Produksjonen hans for korps famnar breitt, frå bruksmusikk og arrangement for skule- og amatørkorps, til konkurranseverk for dei aller beste korpsa i verda, blant anna pliktnummer til Europameisterskapen for brassband to gongar, og fleire gongar for Noregsmeisterskapen. Han vert også nytta som dommar i korpskonkurransar både nasjonalt og internasjonalt. Han har komponert for dei fleste format, frå kammermusikk, kor- og korpsmusikk til solokonsertar, orkestermusikk og opera. I 1992/1993 var han arrangør og komponist for dei norske forsvarskorpsa.

bottom of page